Micunovic Medical | Ginekologija
372
page-template-default,page,page-id-372,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Ginekologija

the-difference-between-2d-and-3d
Ultrazvucni pregledi 2D ,3D i 4D

Ultrazvučna tehnika 2D,3D, 4D  temeljni su, visoko pouzdani, neinvazivni i suvremeni dijagnostički alati koji omogućavaju otkrivanje gotovo svih bolesnih ili zdravih stanja na području ginekološkog zdravlja žena.
– benigni i maligni tumori maternice, jajnika, tuberkuloze i dojke
– upalne bolesti maternice, jajnika i dojki
– promjene u pre menopauzi, menopauzi i post menopauzi
– promjene u dječjoj i mlađoj dobi
– uzroke neplodnosti kod žena
– put jajovoda
– promjene u donjem mokraćnom traktu
– nemogućnost trudnoće,  trudnoću i tijek liječenja
Intervencijski ultrazvuk se koristi u liječenju neplodnosti kod žena (indukcija i stimulacija ovulacije, punktura jajnika, prijenos ultrazvuka embrija) interventni ultrazvuk u trans abdominalnim ili trans vaginalnim punkcijama cista, folikula, ascitesa, otkrića postoperativnih komplikacija (infekcija, patoloških stanja – ileus, fistula, lezija susjednih organa, kontrola položaja spirale)
Intervencijski ultrazvuk u liječenju neplodnosti kod muškarca (PESE, TESE, MEAT, kirurški postupci za dobivanje sjemena)

Folikulometrije

Tekst

ginekologija
Ginekoloski pregledi

Posjet ginekologu mora biti redovan kako bi održao intimno zdravlje. Postoje, međutim, situacije u kojima žena ne bi trebala čekati, ali treba provesti ginekološki pregled što je prije moguće. Najčešći problemi u obavljanju ginekološkog ispitivanja uključuju:
• Zdjelična i donja bol u trbuhu
• krvarenje iz vagine
• bolno razdoblje (dismenoreja)
• Odsutnost menstruacije (amenoreja)
• Menstrualni ciklus usred menstruacijskog ciklusa (metroragija)
• Prekomjerna menstruacija, s mnogo krvarenja (menoragija)
• Iscrpljenost iz vagine
• Neobjašnjivo neugodan miris genitalija (bez mirisa)
• Bolni seksualni odnosi (dispareunija)
• Bol ili mokrenje tijekom uriniranja (disurije)
• Promjene kože ili rane na vanjskim genitalijama
• Neuspješni pokušaji trudnoće

Pojava bilo kojeg od navedenih simptoma ili ne bi trebala potaknuti nazočnost ginekologa da utvrdi prirodu promjene, ustanovi radnu dijagnozu i pristup liječenju što je prije moguće.

cervical cancer
Citoloska kontrola grlića materice

Klinička citologija je dijagnostička grana medicine, a liječnik specijaliziran za kliničku citologiju na osnovi morfoloških svojstava stanica promatranih svjetlosnim mikroskopom postavlja citološku dijagnozu. Analiziraju se karakteristike jezgre i citoplazme.
Stanice u dobivenim uzorcima uspoređuju se s normalnim stanicama i na temelju određenih citomorfoloških kriterija prepoznaju se abnormalne stanice. Nakon toga, stupanj je određen patološkim lezijama koje su prema zadanim kriterijima klasificirane u određene kategorije. Prema metodi dobivanja uzorka, citologija je podijeljena na:
• Piling – analitički materijal dobiva metodu pilinga ili skaliranja tijela
površina (citologija cerviksa, urin)
• aspiracija – materijal se dobiva probijanjem i usisavanjem tankom iglom različitih tkiva, organa ili promjena smještenih ispod površine tijela (promjene probavne trake u dojci, štitnjaču, cisti, jajnici i sl.)
• Kombinirano – materijal se dobiva kombinacijom prethodnih metoda (npr. Slobodna tekućina
u abdomenu – stanice eksfoliraju, a zatim se izvršava kazna)
• intraoperativni – uzorak je preuzet na operaciju – metoda struganja ili tipkanja,
organa ili tumora1.

Citologija  u ginekologiji  prvenstveno se primjenjuje kao metoda sekundarne prevencije  s ciljem ranog otkrivanja pred malignih i malignih lezija cerviksa u asimptomatskih ženama. Također se koristi u dijagnostičkoj upali i njegovim uzročnicima, statusu hormonske procjene i kontroli različitih oblika liječenja.
Za ostale dijelove spolnog sustava analiziraju se uzorci simptomatskih bolesnika.

kolposkopija
Kolposkopija

Kolposkopija je optička metoda promatranja vulve, vagine i cerviksa uz pomoć kolposkopa – naročito za ovu prigodu konstruiranog mobilnog mikroskopa s povećanjem od 2 do 40 puta.

biopsija grlića maternice
Biopsija grlića materice

U modernoj ginekološkoj onkologiji jedan od najvažnijih problema je rana dijagnoza raka vrata maternice. U ranoj dijagnostici raka vrata maternice od velikog su interesa i problemi pronalaženja i identifikacije inicijalnih invazivnih procesa, kao i dijagnoza promjena u sluznici koje mogu biti potencijalni izvor za nastanak invazivnih procesa malignih procesa vrata maternice. Kolposkopija, eksfoliativna citodijagnostika, kollaptografija, kolom-mikroskopija, histologija, histokemija, tipizacija virusa (HPV tipizacija) i druge metode omogućuju lociranje, topografsku i prostornu lokalizaciju, kao i određivanje suštine atipične promjene cervikalne sluznice. Atipične promjene u sluznici su djelomično potpuno reverzibilne, djelomično ostaju stacionirane, djelomično ograničene progresijom tijekom dugog razdoblja latencije i mogu se smatrati uvjetno potencijalnim karcinogenima.

eksplorativna kiretaža
Eksplorativne kiretaze

Intervencija uklanjanja površinskog sloja sluznice maternice i cerviksa. To je učinjeno u slučajevima produljenog krvarenja, krvarenja u postmenopauzi i slično, ali i u svim nedovoljno jasnim situacijama kada su potrebni materijali s endocervicima ili endometrijom kako bi se utvrdila konačna dijagnoza. Dobiveni uzorci šalju se na histopatološku analizu.

bartholinijeva_zlijezda-580x290
Incizije Bartholinijeve zljezde

Kirurški rez (otvaranje) upaljene Bartholinijeve žlijezde, evakuaciju sadržaja i odvodnju. Primjena daljnje terapije i liječenja vrši se na preporuku liječnika.
Intervencija se izvodi pri lokalnoj anesteziji, ambulantno.

trudnoća
Polipektomije kao i konsultacije vezane za sterilitet

Polipectomija je operacija koja uklanja probavu (polipa) iz probavne cijevi električnim nožem (electrogrijać), koji se može naći kroz duljinu probavnog trakta, tj. Od jednjaka do konačnog debelog crijeva, ali najčešće pojavljuju polipi u debelo crijevo. Proces je potpuno bezbolan i preporučuje se odmah, ako se to može učiniti odmah, što se odnosi na gornju, gornju (gastrosopičnu) ili inferiornu (kolonoskopijsku) endoskopiju, kako bi se izbjegli dodatni financijski troškovi, kao i prepravljanje pacijenta.

Ako želite zatrudnjeti, potrebno je znati  što će povećati vaše šanse za trudnoću.
Ako ne znamo da postoje apsolutne prepreke trudnoći, preporučljivo je imati veze svakih 2-3 dana prije nego što se utvrdi da je neplodan jer smanjuje razinu stresa. Međutim, u današnjem sveprisutnom informacijama, ova je preporuka zastarjela, a paru treba jasno reći da su njihove šanse za dobivanje trudne visoka kao što imaju veze tijekom ovulacije. Iako su glavni uzroci neplodnosti organske prirode, u rijetkim slučajevima jaki stres može spriječiti normalnu ovulaciju kod žena i muškaraca koji proizvode sjeme, što može dovesti do potresivanja, iako su češće situacije uzrokovale neplodnost uzrokovati stres
Ako već neko vrijeme pokušavate zatrudnjeti i mislite li posjetiti liječnika, morat ćete mu reći koliko dugo pokušavate postići trudnoću, a vaš će liječnik poduzeti detaljnu obiteljsku i osobnu povijest obaju partnera.
Nakon početne obrade, par koji će trebati neke od metoda potpomognute oplodnje, trebat će detaljno opisati pravnu regulaciju ovih metoda i njihova prava i obveze.

Kontaktirajte nas